img info@stadswerkplaats-zutphen.nl
img Bezoekadres: De Waarden 309, Zutphen. Postadres: De Waarden 309, 7206 GV, Zutphen
  • Volg ons:
Nieuwsbrief Stadswerkplaats December 2014

Word donateur van de Stadswerkplaats!

De Stadswerkplaats Zutphen is een organisatie waar ambachtelijk werken,
hergebruik en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.  

spaarvarken bijgesnedenDe Stadswerkplaats ontvangt geen subsidie en draait helemaal op vrijwilligers.We zijn naast de inkomsten die we zelf genereren met ons aanbod, afhankelijk van de fondsen en de giften van particulieren, bedrijven en organisaties. Veel mensen zien de Stadswerkplaats als een waardevolle instelling die zeker een plaats verdient in de Zutphense gemeenschap en dragen het een warm hart toe. Om de Stadswerkplaats te kunnen blijven exploiteren zijn we op zoek naar donateurs.

STEUN ONS MET UW BIJDRAGE!

Er zijn verschillende mogelijkheden. Voor € 25,- /jaar kunt u vriend worden van de Stadswerkplaats. Daarnaast is er de mogelijkheid om als tientjeslid (€ 10,-/jaar) de Stadswerkplaats te steunen. U kunt ook een eenmalige bijdrage leveren met een willekeurig bedrag. Door hier te klikken, krijgt u meer informatie hoe u zich kunt aanmelden als donateur.

Werkzaamheden pand

IMG_0808
De werkzaamheden aan de kantine gaan door. De wand die in het voorjaar is opgetrokken om de werkplaats van het atelier te scheiden, is gestukt door een groep enthousiaste vrijwilligers. De buitenboel is grotendeels geschilderd, struiken en planten zijn gesnoeid en het dak wordt gerepareerd. Verder zijn de opslagruimtes – de voormalige kleedkamers – ingericht en is de kantoor/de kantine nagenoeg klaar. Nu staan verwarming en isolatie bovenaan de agenda.

Stadsgoed Helbergen

De Stadswerkplaats is met vijf andere partijen verenigd in de Stichting Stadsgoed Helbergen. Na een periode van onderling intensief vergaderen, is in oktober een handtekening gezet onder een overeenkomst met de Gemeente Zutphen. De overeenkomst geeft partijen officieel het recht om tot 2022 op de zuidelijke voetbalvelden en in de voormalige kantine van FC Zutphen kleinschalige activiteiten te ontwikkelen. De Stadswerkplaats heeft in de kantine ruim een jaar geleden het spits afgebeten samen met kunstatelier Ria Maasdam. De voetbalvelden zijn intussen bijna onherkenbaar omgetoverd in schooltuinen voor de vrije school de Regge en (volks)tuinen voor biologische teelt. Ook voor de tien tijdelijke woningen zijn de piketpaaltjes al geslagen. Verder komen er op dit deel volkstuintjes, een Buurttuin en een productietuin Permacultuur. Noordelijk ervan krijgt het Park Helbergen een recreatieve functie en worden kavels uitgegeven voor woningbouw.

Ambachtelijke cursussen

In september zijn vier ambachtelijke cursussen van zes weken van start gegaan. Voor de cursussen Houtbewerking, Meubelmaken en Kleding maken zijn elk twee groepen gevormd die op een middag of avond aan de slag zijn gegaan. De woensdagmiddag stond in het teken van de cursus Meubelstofferen. De ervaringen die zijn opgedaan met deze cursussen, zijn erg nuttig en worden gebruikt voor het optimaliseren van het cursusaanbod, het verder aanpassen van de ruimtes en investering in gereedschappen en materialen. In november zijn cursussen voor Houtbewerking en Kleding maken opnieuw gestart en is de nieuwe cursus Moderne Elektronica begonnen. Begin februari start een nieuwe reeks cursussen en workshops.

Repair Café elke laatste zaterdag

Tot de zomer vond het Repair Café afwisselend plaats bij de Stadswerkplaats en Buurtservice. In overleg is besloten om het Repair Café maandelijks bij de Stadwerkplaats te organiseren en wel op de laatste zaterdag van de maand. Dit geeft zowel de reparateurs als de bezoekers duidelijkheid. Het bezoekersaantal neemt gestaag toe. Gemiddeld worden zo’n veertig apparaten en andere voorwerpen onder handen genomen. Het aantal elektrische en elektronische apparaten is veruit favoriet. Vooral de elektronische apparaten blijken helaas lastig te repareren. .

Video over de Stadswerkplaats

Erik Zwaag maakte voor de Stadswerkplaats een promotievideo die in drie minuten duidelijk maakt wat de Stadswerkplaats allemaal doet: van open werkplaats en cursussen tot het textielatelier en het Repair Café. Benieuwd? Klik hier om de video te bekijken.

Werkervaring opdoen

Bij de Stadswerkplaats zijn veel mensen betrokken. Vrijwilligers die met pensioen zijn of die het vrijwilligerswerk naast hun betaalde baan doen. Regelmatig gaan ook mensen via Het Plein aan de slag als vrijwilliger of om werkervaring op te doen. Met de meest uiteenlopende werkzaamheden leveren ze een waardevolle en onmisbare bijdrage aan het succes van de werkplaats. En meer dan eens is dit een goede opstap naar betaald werk.