img info@stadswerkplaats-zutphen.nl
img Bezoekadres: De Waarden 309, Zutphen. Postadres: De Waarden 309, 7206 GV, Zutphen
  • Volg ons:
Nieuwsbrief Stadswerkplaats Maart 2014

Open werkplaats nadert voltooiing

De werkplaats heeft de afgelopen weken een facelift ondergaan. Er is een nieuwe tussenwand geplaatst waardoor de Stadswerkplaats nu beschikt over een overzichtelijkere grote ruimte, met inpandig het textielatelier. Daarnaast is er een kleinere ruimte waar een kantine kan worden ingericht. Bovendien is de werkplaats nu via de hoofdingang bereikbaar. De verbouwing is door de eigen vrijwilligers gedaan. Zij zijn nu bezig met de afwerking.

De cursussen zijn begonnen

In februari zijn de eerste cursussen gestart. De basiscursus houtbewerking is inmiddels afgerond. De deelnemers waren zo enthousiast over de inhoud en de begeleiders dat meteen eenvervolgcursus houtbewerking is gepland die 21 maart begint. Deze cursus is toegankelijk voor beginners en meer gevorderden. Op dinsdag 6 mei start bovendien een avondcursus houtbewerking voor mensen die overdag geen tijd hebben. Daarnaast is in het textielatelier de cursus ‘Kleding maken naar eigen inzicht’ begonnen. In heel het land neemt de vraag naar naaicursussen sterk toe. In Zutphen is nog plek voor deze naaicursus, dus meld je snel aan via de website! Ten slotte is er op 17 mei een workshop meubels pimpen.

Repair Café trekt veel bezoekers

Sinds de Stadswerkplaats en Buurtservice maandelijks een Repair Café organiseren, hebben zo’n 150 mensen hun spullen al ter reparatie aangeboden. Elektrische apparaten zijn favoriet, met name koffiezetapparaten en stofzuigers blijken nogal eens mankementen te vertonen. Kledingherstellers, houtbewerkers en fietsenmakers staan natuurlijk ook klaar om te helpen. Aarzel daarom niet als ergens een zoom ingezet moet worden, een kastje bijna uit elkaar valt of een fiets gebreken vertoont en kom langs! De eerstvolgende Repair Cafés staan gepland op 19 maart bij Buurtservice en 12 april bij de Stadswerkplaats. Kijk voor meer informatie op dewebsite of op Facebook.

Terrein Helbergen

De Stadswerkplaats werkt samen met andere lokale initiatieven aan de tijdelijke invulling van het zuidelijke deel van het voormalige voetbalterrein van FC Zutphen. Naast de kantine, waar de Stadswerkplaats en een atelier gevestigd zijn, krijgen ook de velden tijdelijk een nieuwe bestemming. De afdeling Reggestroom van de Vrije school begint er schooltuinen. Inmiddels zijn boompjes geplant die het terrein een ander aanzicht geven. Verder zijn er vergevorderde plannen voor alternatieve volkstuintjes en is bureau Rurealis aangehaakt met invulling voor stadslandbouw. Daarnaast zijn er plannen voor een tijdelijk woonerf. Deze partijen vormen gezamenlijk de Coalitie Tijdelijke Bestemming Helbergen.

Burendag

Dit voorjaar organiseert de Stadswerkplaats een open dag voor de buurtbewoners. Deze dag is bedoeld  om de buren kennis te laten maken met de Stadswerkplaats en zijn activiteiten. Op het programma staan demonstraties, kinderactiviteiten en korte workshops. De exacte datum en programma wordt bekend gemaakt via flyers in de buurt.

Open werkplaats

Binnenkort gaat de werkplaats op vaste tijden open. De planning is om vanaf september voluit te starten met de Open Werkplaats. Over de openingstijden en regelingen volgt spoedig meer informatie op de website.

Wat is er nog nodig?

  • Een of twee coördinatoren voor de werkplaats die samen minstens 10 uur per week beschikbaar zijn voor aansturing en begeleiding
  • Mensen met ideeën en tijd voor het geven van originele, duurzame, ambachtelijke workshops en cursussen
  • Handgereedschap voor metaalbewerking, hout- en metaalboren, schroeven
  • Laminaat, muurverf (wit) en rode verf (liefst op waterbasis voor binnen en buiten) en vloerbedekking (vinyl, licht van kleur) voor twee kleinere ruimte

En verder…

  • Komen er steeds meer vrijwilligers die een of meer dagdelen helpen
  • Hebben twee van de elektra vaklieden in december een bijdrage geleverd aan het scholierenproject We-cycle. Leerlingen van het Baudartius College leerden wat er allemaal komt kijken bij de fabricage, het winnen van materialen en het afbreken van apparaten.
  • Heeft de Stadswerkplaats dankbaar gebruik gemaakt van de gelegenheid om in de verkiezingswinkel van GroenLinks meer bekendheid te geven aan de activiteiten van de Stadswerkplaats
  • Hebben we Atelier 3D met opslagruimte voor de leskisten uit de brand geholpen
  • Starten binnenkort de cursussen metaalbewerking en klussen in en om het huis. Hou daarom de website en de Zuuth-ladder in de gaten.