img info@stadswerkplaats-zutphen.nl
img Bezoekadres: De Waarden 309, Zutphen. Postadres: De Waarden 309, 7206 GV, Zutphen
  • Volg ons:
Nieuwsbrief Stadswerkplaats November 2013

Even voorstellen

Dit is de eerste nieuwsbrief van de Stadswerkplaats Zutphen. In de Stadswerkplaats komen ambacht en kunst samen met duurzaamheid en innovatie.De Stadswerkplaats is van belang voor de lokale samenleving.Een openbare werkplaats, een plek waar geleerd kan worden en waar kennis wordt doorgegeven Er is in toenemende mate behoefte aan handwerk en de producten daarvan. Daarnaast leven we in een tijd die vraagt om hergebruik en duurzaamheid. Daar hoort bij dat het waardevol is om gebruikte spullen een tweede leven te gunnen.. De Stadswerkplaats wil hier een actieve bijdrage aan leveren met een kleurrijk aanbod van cursussen, workshops en kleinschalige initiatieven.

Wat er aan vooraf ging

In 2011 zijn de eerste plannen geboren voor een Stadswerkplaats in Zutphen. Voor dit initiatief ontving de Stadswerkplaats eind 2012 een prijs van de Stichting ‘de Zutphense Hand’, waardoor een start kon worden gemaakt. Inmiddels is de Stadswerkplaats officieel een stichting in de voormalige voetbalkantine van FC Zutphen (Helbergen). Dankzij de steun van onder meer de Zutphense Uitdaging, het Volkshuis en alle mensen die meubels, machines en gereedschappen hebben ingeleverd werd de basis voor de inrichting gelegd.

Vrijwilligers hebben het interieur onderhanden genomen. Daarna isIn afwachting van de besluitvorming over het terrein het werk aan het gebouw stilgelegd.

Achter de schermen breidde de organisatie uit met een groeiende groep vaklieden: vrijwilligers, begeleiders, een PR medewerker en een cursuscoördinator . De beheersfunctie kreeg al een gedeeltelijke invulling.

Eerste Repair Café

Op 19 oktober vond het eerste Repair Café plaats, een initiatief van de Stadswerkplaats en Buurtservice. In het Repair Café kunnen mensen onder leiding van vakmensen kapotte apparaten en meubels leren herstellen. Dit allereerste Repair Café in de Stadswerkplaats overtrof de verwachtingen. Rond de 40 mensen kwamen naar de voormalige kantine om hun spullen ter reparatie aan te bieden. Een grote variatie aan voorwerpen werd aan de deskundige blik en handen van onze vrijwilligers onderworpen. Van stofzuiger tot lamp en van trui tot tuinstoel. De sfeer was geweldig, mede door de muzikale inbreng van Eugene Ligtvoet, Meike Wesselink en Nicole Pisuisse.  Niet alles kon gerepareerd worden maar dat ging niet ten koste van de tevredenheid van de bezoekers. Kijk voor een impressie op de Facebookpagina van Repair Café Zutphen.  De volgende Repair Cafés zijn gepland op 13 november in het Ketelhuis (Mozartstraat 74) en op 14 december bij de Stadswerkplaats, steeds van 13:00 tot 16:00 uur. Dus een kapotte stofzuiger, kledingstuk of stoel? Kom ze repareren!

Ambachtelijke cursussen

Voor iedereen die met hout, metaal of textiel wil werken of zelf klussen in en om het huis wil kunnen uitvoeren, gaat de Stadswerkplaats cursussen aanbieden. Daarvoor peilen we eerst de belangstelling. De data van de diverse cursussen en workshops worden bekend gemaakt via posters, media, de nieuwsbrief en de website. Belangstelling voor een van de cursussen? Stuur dan een e-mail naar info@stadswerkplaats-zutphen.nl. Meer informatie over de cursussen staat op de website.

Wat is er nog nodig?

De inzamelingsactie van gereedschap afgelopen voorjaar was een groot succes. Voor de werkplaats en de cursussen is er in het bijzonder nog behoefte aan elektrisch handgereedschap en gereedschap voor metaalbewerking. Voor de open werkplaats  zijn we op zoek naar een kolomboor en een goede vlak- en van diktebank. Daarnaast zijn een goede naaimachine en een machine voor leerbewerking zeer welkom.

Wie hebben we nog nodig?

Er is een goed gemotiveerde groep vrijwilligers en vaklieden. We zijn nog op zoek naar een gastheer of gastvrouw voor het Repair Café en een Chef  werkplaats.

Doe mee! Aanmelden kan via de email of de website.

Contact

Iets doneren, meehelpen of anderszins iets betekenen voor de Stadswerkplaats Zutphen? Neem dan contact op via het contactformulier op de website of via ons telefoonnummer.

Ken je andere mogelijk geïnteresseerden? Stuur deze nieuwsbrief dan s.v.p. aan hen door.